Podłoga w kuchni

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów podłóg dedykowanych do kuchni. Producenci zapewniają, że są one przystosowane do wymagających warunków. Na rynku roi się od propozycji, tylko którą wybrać, żeby nie żałować?

Czym sugerować się przy wyborze?

Istnieje kilka kwestii, o których musimy pamiętać wybierając podłogę do kuchni:

  • odporność na wilgoć
  • wytrzymałość
  • czyszczenie
  • wygląd
  • metody montażu

Jakie podłogi do kuchni znajdziemy na rynku?

Płytki ceramiczne

Płytki ceramiczne są przede wszystkim łatwe w czyszczeniu, wytrzymałe i odporne na ścieranie. Nie przebarwiają się ani nie odkształcają. Mają wysoką odporność na środki chemiczne i wysoką temperaturę. Nie wymagają specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych.

Niestety płytki ceramiczne są chłodne i stąpanie po nich na boso, jeżeli nie mamy ogrzewania podłogowego może być nieprzyjemne. Na tych szlifowanych można też poślizgnąć się, widać na nich także pyłki i paprochy, które czasami zbierają się w fugach. Montaż płytek jest dość czasochłonny, a ich demontaż wymaga kucia, dużo kurzu i bałaganu, więc przed wyborem odpowiedniego wzoru płytek należ się kilka razy zastanowić.

Kamień

Jest to najtrwalsze rozwiązanie. Kamień jest odporny na wodę i temperaturę. Jest także niezwykle wytrzymały. Najpopularniejszymi kamieniami są marmury i łupki. Zaletą tego rodzaju podłogi jest możliwość wyboru wielkości płyt.

W przypadku kamienia na podłodze należy zwracać uwagę na środki do czyszczenia, które mogłyby uszkodzić płytki. Wadą płytek z kamienia i konglomeratu jest niewątpliwie cena.

Podłoga drewniana

Podłoga drewniana jest ciepła i amortyzuje upadki. Dobrze sprawdzają się szerokie deski z litego drewna, o bardziej nowoczesnym wyglądzie lub tradycyjny parkiet ułożony w jodełkę. Trzeba pamiętać tylko, żeby zabezpieczyć je środkiem do uszczelniania krawędzie, żeby nie wnikała w nie woda.

Można położyć też panele drewniane, które są kilkakrotnie lakierowane, nie pracują tak jak zwykłe deski czy parkiet, więc jest mniejsze prawdopodobieństwo, że kiedyś pojawi się wybrzuszenie.

Podłoga drewniana jest jednak mniej wytrzymała od płytek ceramicznych czy kamienia. Łatwiej ją jednak zdemontować. Wymaga też okresowej pielęgnacji.

Kupując podłogę drewnianą warto sprawdzić czy ma wszystkie odpowiednie certyfikaty ścieralności i odporności na wilgoć

Beton architektoniczny

Dosyć nietypowe rozwiązanie, które charakteryzuje odporność na wilgoć i uszkodzenia. Można je obrabiać i kleić jak płyty ceramiczne. Zapewni nowoczesny i surowy wygląd. Odpowiednie dla osób ceniących prostotę i minimalizm.

Panele podłogowe

Na rynku dostępnych jest wiele wzorów paneli kuchennych. Do kuchni najlepiej wybrać te z wysoką klasą ścieralności, minimum AC4. Coraz więcej producentów oferuje także panele dedykowane do pomieszczeń wilgotnych, jak łazienka i kuchnia. Od tradycyjnych różnią się uszczelkami, tzw, V-fugą.

Montaż zwykłych paneli jest prosty, tylko musimy pamiętać, że ich odporność na wilgoć jest mniejsza niż płyt ceramicznych, czy specjalnych wodoodpornych paneli.

Podłoga winylowa

Winyl wraca do łask. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów winyli, od jednolitych po panele i płytki winylowe. Montaż, podobnie jak demontaż, jest bardzo łatwy, Podłoga jest też ciepła i odporna na wodę. Niestety winyl nie jest aż tak wytrzymały jak płytki. Podłoga na której układamy panele winylowe musi być idealnie równa, w przypadku płytek małe nierówności możemy uzupełnić klejem. Niewątpliwą zaletą jest możliwość ułożenia wykładziny PVC na innej podłodze, która jest równa, ale np. nie pasuje do nowej aranżacji, a my nie chcemy jej trwale demontować.

Rynek oferuje nam wiele rozwiązań, najlepiej wybrać takie, które sprosta wymagającym warunkom pomieszczenia, spełni nasze oczekiwania i zachowa estetyczny wygląd przez długi czas.

Powiązane źródła: