7 sposobów na najlepszą kawę w domu

filiżanka kawy

Kawa musi być świeża (porada 1)

Kawa ma okres ważności około 6 tygodni (oczywiście wszystko zależy od rodzaju kawy i sposobu przygotowania). Kawa dostępna w sklepie spożywczym ma wiek średnio od 3 do 12 miesięcy. To co oznacza to dla ciebie, to jeśli pijesz kawę nawet kupioną w kawiarni, będziesz delektował się kawą przypominającą stary, nieświeży chleb. Aby tego uniknąć i cieszyć się rozmaitymi smakami kawy – kupuj kawę najlepiej z lokalnej palarni kawy. Twoja kawa będzie miała kilka godzin od palenia, nie kilka miesięcy. To pierwszy krok do tego, aby zrobić najlepszą kawę.

Woda musi być filtrowana (porada 2)

Woda, którą używasz jest drugim najważniejszym krokiem do dobrej degustacji kawy (tuż po samej kawie). Użyj wody filtrowanej lub nawet wody mineralnej w butelkach. NIE UŻYWAĆ wody destylowanej lub zmiękczonej. Od razu po przygotowaniu odczujesz różnicę.

filiżanka kawy

Używaj właściwego młynka do kawy (porada 3)

Używaj jedynie młynka żarnowego. Jeśli korzystasz z młynka nożowego, co cóż… wówczas lepiej będzie, jeśli pójdziesz zmielić kawę do lokalnej palarni kawy. Dobra palarnia kawy może odpowiednio zmielić kawę zgodnie z potrzebami żarna. Jeśli masz młynek żarnowy, to musisz robić jak następuje. W przypadku żaren  stożkowych (stożek papierowy lub złocony) zmiel kawę na 4. W przypadku żaren płaskich mielić trochę grubszym szlifem – 6. Mielenie jest konieczne w procesie ekstrakcji i wydobycia późniejszego smaku. To jest trzeci krok w sposobie przygotowania najlepszej kawy.

Użyj właściwej ilości kawy w stosunku do wody (porada 4)

Użyj 2 łyżeczek kawy na filiżankę wody do osiągnięcia najlepszych proporcji. Możliwe są lekkie modyfikacje jeśli chcesz aby kawa była nico słabsza, lub mocniejsza.

parzenie kawy

Prawidłowe działanie ekspresy do kawy (porada 5)

Ekspres do kawy powinien utrzymywać stałą temperaturę wody około 90°C, aby zapewnić optymalną ekstrakcję. Jeśli kawa jest chłodna lub zimniejsza niż ostatnio przyrządzana, może czas na nową maszynę lub serwis.

Nie czekaj, zrób to dobrze (porada 6)

Nic nie zrujnuje Twojej kawy, jak zimna kawa. Więc nie czekaj, pij od razu. Ciepłe filiżanki sprawią, że twoja kawa będzie ciepła dłużej. Niezależnie od tego, jak długo kawa utrzyma ciepło, powinna być wypita w ciągu od 30 do 60 minut od zaparzania. Ponowne podgrzewanie kawy nigdy nie przywróci optymalnego smaku jaki otrzymamy zaraz po zaparzeniu. To jest siódmy krok, jak zrobić najlepszą kawę.

Może zainteresuje Cię także:

Sklep z pyszną kawą ziarnistą: marianoitaliano24.pl

Jak dobrze zaparzyć kawę: https://www.czajnikowy.com.pl/jak-zaparzyc-dobra-kawe-w-domu-sposoby-parzenia-kawy/