Frytownice gastronomiczne – niezbędne urządzenia w lokalach gastronomicznych

Frytownice gastronomiczne to urządzenia, które będą niezastąpione w niemal każdym lokalu gastronomicznym. Dzięki nim możemy przygotować nie tylko chrupiące frytki, ale również wiele innych dań. Z pewnością przydadzą się w restauracjach, barach, na stołówkach, a także wielu budkach z jedzeniem. Przyrządzanie dań z ich wykorzystaniem jest niezwykle szybkie, a efekt końcowy naprawdę zachwyca.

W poniższym artykule podpowiadamy, jak wybrać najlepsze frytownice gastronomiczne, a także na jakie parametry warto zwrócić uwagę przed zakupem.

Frytownice gastronomiczne do lokali i nie tylko

Frytownice gastronomiczne i zwykłe wielu osobom mogą się kojarzyć wyłącznie z wyposażeniem barów, gdzie serwuje się mało wyszukane dania typu fast food. Z tego powodu wiele lokali nie decyduje się na ich zakup, co jest sporym błędem. Po pierwsze warto mieć na uwadze to, że frytownice gastronomiczne będą niezbędne również do przyrządzania wielu innych dań, jak na przykład mięsa. Ich użycie pozwala nam na szybsze przyrządzanie obiadów, co z pewnością docenią nasi goście.

Druga sprawa to zmiana standardów. Obecnie frytki nie kojarzą nam się już wyłącznie z szybkimi przekąskami, które w dodatku nie są zbyt zdrowe. To bardzo wyszukane dodatki do wielu mięs czy ryb. Szczególną popularnością cieszą się na przykład frytki belgijskie lub te przyrządzane z egzotycznych batatów. W takim przypadku niezbędne nam będą profesjonalne frytownice gastronomiczne.

Gdzie warto kupić frytownice gastronomiczne?

Frytownice gastronomiczne warto kupić w sklepie gastronomicznym, gdzie znajdziemy bogaty asortyment produktów od renomowanych dostawców. Dużą popularnością cieszą się na przykład frytownice z wyjmowanym pojemnikiem na olej. Dzięki nim smażenie jest nie tylko szybkie, ale też bezpieczne. Do wyboru mamy modele z jednym lub dwoma wyjmowanymi pojemnikami. Dzięki temu możemy wybrać model, który będzie najlepiej dopasowany do naszych potrzeb.

Ważnym elementem konstrukcji jest tak zwana zimna strefa, czyli odstęp pomiędzy dnem frytownicy, a grzałką. To sprawia, że temperatura na samym dnie jest znacznie niższa, dzięki czemu opadające resztki jedzenia nie przypalają się i nie wydzielają potem nieprzyjemnego zapachu.

Frytownice gastronomiczne wyróżniają się bardzo solidną jakością wykonania. Będę odporne na nawet bardzo intensywne użytkowanie, a obudowa ze stali nierdzewnej sprawia, że łatwo jest je utrzymać w czystości. Bogaty asortyment na frytownice gastronomiczne od renomowanych producentów można znaleźć na stronie: https://termosy.com.pl/Frytownice-c646