Jaki ekspres do kawy wybrać do gastronomii?

Trudno wyobrazić sobie sprawne funkcjonowanie wielu lokali gastronomicznych bez profesjonalnego ekspresu do kawy. To właśnie z jego pomocą każdego dnia będzie można przygotowywać niezliczoną ilość pysznych kaw dla gości i nie tylko. Wybierając ekspres do kawy do gastronomii, należy jednak pamiętać o kilku istotnych rzeczach. W poniższym artykule podpowiadamy, jak wybrać najlepszy ekspres do kawy do gastronomii.

Ekspres do kawy – gastronomia i nie tylko

Profesjonalny ekspres do kawy jest przede wszystkim niezastąpiony w takich miejscach, jak na przykład kawiarnie czy restauracje. To właśnie tam codziennie serwuje się różnego rodzaju kawy, które za każdym razem muszą urzekać swoim smakiem i aromatem. Warto pamiętać, że nie tylko ziarna kawy są ważne, jeżeli chodzi o smak napoju. Sam ekspres również ma duże znaczenie. Ekspres do kawy do gastronomii będzie również potrzebny w hotelu, na stacji benzynowej, a także niewielkich lokalach gastronomicznych. Wszędzie tam będziemy z niego korzystać w ciągu dnia naprawdę wiele razy, dlatego warto postawić na profesjonalny i niezawodny sprzęt.

Ekspres do kawy do gastronomii – jaki wybrać?

Jeżeli decydujemy się kupić ekspres do kawy do gastronomii, to przede wszystkim musimy wziąć pod uwagę specyfikę lokalu, w jakim się on znajdzie. Duże znaczenie ma to, ile kaw będzie musiał w ciągu dnia przygotować. W jednym miejscu może to być na przykład kilka, a w innym nawet kilkaset. Trzeba też pamiętać o tym, że ekspres do kawy do gastronomii musi nam pozwolić na przygotowanie różnych kaw – espresso, cappuccino czy latte. To, jakie będą przygotowywane najczęściej, zależy oczywiście od gustów naszych gości czy klientów.

Kolejna ważna rzecz to obsługa ekspresu. W miejscach takich, jak stacja benzynowa, gdzie klienci sami przygotowują sobie kawę, warto postawić na ekspres, który będzie łatwy w obsłudze i nie będzie wymagał bardzo częstego uzupełniania pojemnika na wodę i mleka czy też opróżniania tacki z fusami. Dobrym wyborem będzie w tym miejscu automatyczny ekspres ciśnieniowy. W profesjonalnych miejscach, gdzie jakość kawy będzie miała naprawdę duże znaczenie, można zdecydować się na ekspres kolbowy. Kupując taki ekspres do kawy do gastronomii, warto wcześniej dokładnie przeszkolić pracowników z jego obsługi i pamiętać o regularnej konserwacji sprzętu.

Gdzie kupić ekspres do kawy do gastronomii?

Ekspres do kawy do gastronomii to inwestycja, która wymaga wcześniejszego przygotowania. Sprzęt powinien przez długi czas działać niezawodnie i przygotowywać pyszne kawy. Taki ekspres do kawy najlepiej kupić w profesjonalnym salonie, który specjalizuje się w sprzedaży ekspresów do kawy (gastronomia i nie tylko). Przykładem jest tutaj sklep Mariano Italiano24, gdzie można kupić najlepsze ekspresy do kawy do gastronomii, kawy ziarniste i wszelkie niezbędne akcesoria dla miłośników kawy: https://marianoitaliano24.pl/pl/c/Do-gastronomii/73