Kawa mrożona – z rozpuszczalnej czy ziarnistej kawy?

Mrożona kawa - z kawy ziarnistej

Kawa mrożona to jeden z częściej wybieranych napojów podczas gorących letnich dni. Chętnie wybierana jest w kawiarniach, ale równie często sami decydujemy się na jej przyrządzenie w zaciszu własnego domu. Z jakiej kawy powinna być ona przygotowywana, aby była naprawdę pysznym specjałem? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w tym artykule!

Jaka kawa do iced coffee?

Przede wszystkim do wyboru mamy 3 opcje na przygotowanie kawy mrożonej:

  • kawa mrożona z rozpuszczalnej kawy,
  • kawa mrożona z gotowych saszetek typu “2 w 1” lub “3 w 1”,
  • kawa mrożona z kawy ziarnistej.

Zdecydowanie odradzamy kupowanie gotowych saszetek. Oczywiście od czasu do czasu nie zaszkodzi wypicie tego typu specyfiku, jednakże trzeba pamiętać, że zawiera on w sobie sporo chemii i konserwantów, a także cukru (nawet w wersji bezcukrowej). Częste picie tego typu kawy mrożonej może skończyć się problemami żołądkowymi oraz kilkoma nadprogramowymi kilogramami.

Kawa ziarnista czy rozpuszczalna?

Jeżeli chodzi o kawę rozpuszczalną, to nie jest ona wyborem ani bardzo złym, ani bardzo dobrym. Zdecydowanie lepiej postawić na kawę mrożoną wykonaną z kawy ziarnistej, gdyż wówczas uzyskamy pełnię smaku i aromatu. Kawę mrożoną rozpuszczalną możemy traktować jako napój awaryjny, gdy nie jesteśmy w stanie przygotować sobie kawy mrożonej z prawdziwego zdarzenia (czyli z kawy ziarnistej). Warto również wiedzieć, że niestety ale wiele kawiarni oferuje kawę mrożoną przygotowaną właśnie z kawy rozpuszczalnej. Przed kupnem kawy mrożonej w restauracji zalecamy zapytanie wprost obsługi z jakiej kawy przygotowują kawę mrożoną. Może okazać się, że i lepiej i taniej wyjdzie nam samodzielne przygotowanie kawy mrożonej w domu – z doskonałej jakości ziaren.

Kawa ziarnista – jaką wybrać?

Zatem gdy już wiemy, że najlepsza kawa mrożona powstaje z kawy ziarnistej, należy odpowiedzieć sobie na pytanie, jaką kawę wybrać? Sklep internetowy https://marianoitaliano24.pl/ oferuje wielke ciekawych kompozycji mieszanek kawy ziarnistej, które można dobrać względem swoich upodobań (kawa bardziej kwaśna, gorzka, słodka w smaku itp.). Oferowane mieszanki powstały z wyselekcjonowanych ziaren najwyższej jakości. Gdy już wybierzemy ziarna, jak należy z nich przygotować kawę mrożoną? To bardzo proste! Ziarna mielimy i zalewamy wrzątkiem bądź po prostu przygotowujemy w ekspresie małą czarną. Pozostawiamy do schłodzenia i w zależności od potrzeb, odcedzamy fusy. Tak przygotowana i schłodzona kawa stanowi naszą bazę do kawy mrożonej. Teraz wystarczy zalać ją mlekiem (krowim lub wybranym roślinnym), dodać kostki lodu oraz ulubione składniki (np. bitą śmietanę) i gotowe! Smacznego!