Zielone koktajle idealne na jesień

Zielone koktajle już od dłuższego czasu robią furorę wśród osób interesujących się zdrowym odżywianiem. I nic dziwnego, otóż wbrew obiegowej opinii są nie tylko zdrowe, ale również pyszne! Możliwość łączenia  wielu składników powoduje, że mamy nieograniczone pole manewru w tworzeniu coraz to nowych kombinacji smakowych. W przypadku zielonych koktajli ograniczenie jest tylko jedno. Ma być zielono! jakie koktajle warto pić jesienią? Sprawdźmy!

Twój koktajl to nie trawa

To, że zielone smoothie przypomina kolorem soczystą łąkę nie sprawia, że ma tak smakować. Dlatego też dobierając produkty do swojego koktajlu nie bój się ich odpowiednio doprawiać. Oczywiście nie chodzi o to, aby nagle wsypać kilka szklanek cukru do blendera kielichowego (do nabycia np. tutaj), ale naprawdę łyżka miodu lub stewii nie wyeliminuje wartości odżywczych danego koktajlu.

Jeżeli do swojego koktajlu użyjemy takich słodkich i soczystych owoców, jak ananasy, brzoskwinie, truskawki, gruszki, to może okazać się, że już nie będzie potrzeby dosładzania (jeśli Twój sprzęt nie radzi sobie z twardymi owocami, polecamy wyciskarkę Kuvings). Goryczka charakterystyczna dla zielonych warzyw (np. jarmuż, szpinak) zostanie złagodzona, a napój stanie się o wiele smaczniejszy! Warto również pokusić się o dodanie sezonowych owoców do zielonego koktajlu. Jesienią warto zainteresować się między innymi gruszkami, śliwkami, ale również…dynią! Ich połączenie z jarmużem lub szpinakiem na pewno  przypadnie do gustu wielu osobom!

Cytrusy w walce z mdłym smakiem

Jeśli uważasz, że zielone smoothie zwykle jest mdłe i nie charakterne w smaku, to zwyczajnie źle komponowałeś dotychczas składniki. Warto wzbogacić swój napój o sok z cytryny lub pomarańczy, który doda odrobinę kwaskowatości. Jeśli lubisz słodko-pikantne smaki, to dodanie odrobiny imbiru lub chili również nie będzie złym pomysłem. Otóż najgorszym rozwiązaniem jest nuda w kuchni i przygotowywanie ciągle tych samych koktajli. Jesienią wprowadź do swojego smoothie cynamon, gałkę muszkatołową lub ekstrakt z wanilii.  Aromaty te bez dwóch zdań wprowadzą przedsmak świątecznego nastroju – koniecznie spróbuj!

Zastąp wodę mlekiem migdałowym

Zielone koktajle, aby miałby przyjemniejsza w spożyciu konsystencję, warto rozrzedzać. Jednak do tego celu nie musi być przeznaczona wyłącznie woda, o czym wiele osób zwykle zapomina. Na rynku dostępnych jest wiele wartych uwagi produktów, jak mleko sojowe, migdałowe, ryżowe, woda kokosowa. Możliwości jest naprawdę sporo, czasem tylko trudno na nie wpaść w pierwszej chwili.

Jesień to doskonały moment na wprowadzenie zielonych koktajli. Witaminy i minerały w nich zawarte wzmocnią Twoją odporność, a ich smak pomoże w walce z chandrą i gorszym samopoczuciem.