Tarka do warzyw jako narzędzie, bez którego nie wyobrażamy sobie dziś kuchni

tarki do warzyw

Tarka to naczynie z ostrymi wypustkami do rozdrabniania produktów spożywczych, takich jak warzywa, owoce czy ser. Od czasu jej wynalezienia w latach czterdziestych XVI wieku stopniowo stawała się całkowicie niezbędnym narzędziem kuchennym. Jak wybrać model do swojej kuchni by cieszyć się niezawodnym sprzętem.

Tarki zazwyczaj występują w różnych rozmiarach i wzorach ostrzy. Ten ogrom dostępnych na rynku rozwiązań sprawia, że wybór idealnego dla siebie modelu może okazać się trudny. Dlatego postanowiliśmy podzielić się kilkoma wskazówkami, które pozwolą wybrać optymalny sprzęt do kuchni.

Do jakich celów będziesz używać tarki?

Niektóre tarki dostępne na rynku to urządzenia wielofunkcyjne. Przykładem są tarki czterostronne, które posiadają różne wypustki z każdej ze stron, pozwalające rozdrabniać warzywa na różne sposoby. W zależności od Twoich potrzeb możesz uposażyć swoją kuchnię prostą tarkę płaską, lub wersję wielofunkcyjną.

Rodzaje tarek do warzyw dostępnych w sklepach

Taki wielostronne, jak sama nazwa wskazuje, posiadają różne zestawy ostrzy. Zwykle jest wyposażony w cienką, grubą i wstążkową tarkę wraz z krajalnicą. Teki układ ostrzy jest jednym z najpopularniejszych.

Tarki płaskie są najłatwiejsze do przechowywania i najczęściej stosowane. Takie tarki możemy stabilnie oprzeć, a niektóre modele posiadają nawet prowadnice z uchwytem, dzięki którym można trzeć szybciej i łatwiej i bez obaw o bezpieczeństwo palców.

Wybierając tarkę zwróć uwagę na kwestie bezpieczeństwa

Tarcie żywności wymaga tyle samo ostrożności, co krojenie mięsa i warzyw. Aby być bezpiecznym, upewnij się, że wybrana tarka ma osłonę ochronną lub kratkę ochronną. Niektóre tarki mają gumowe korki u podstawy lub na krawędziach, aby zmniejszyć niepotrzebne poślizgi.

Więcej o tym przeczytasz borner.pl